

NOTÍCIA
ACTUALITZADA 4/2/2022 A les 17.51
EUROPA PRESS
El secretari general de Vicepresidència de la Generalitat, Ricard Font, ha explicat que el Govern estima que els Jocs Olímpics d’hivern de 2030 costarien uns 1.390 milions d’euros si finalment se celebren al Pirineu català, i que suposarien uns ingressos de 1.500 milions d’euros.
Ho ha dit aquest divendres en una entrevista en Rac 1 recollida per Europa Press, en la qual ha afegit que s’espera superàvit, com ja va passar en els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, i que es planteja un model similar al dels Jocs Olímpics d’hivern de Milà 2026.
S’ha preguntat “quant val quinze dies de publicitat d’un territori en l’àmbit global i set anys parlant dels Pirineus”.
Ha assegurat que el Pirineu català té la capacitat d’acollir a tots els esportistes que participarien en les proves de muntanya, que serien entre 1.000 i 1.200 esportistes -a més d’altres 2.000 a Barcelona-, sense la necessitat de crear una vila olímpica de nova construcció.
D’altra banda, ha descartat la construcció d’infraestructures per a acollir proves com els salts d’esquí o el bobsleigh, que “no tenen tradició a Catalunya” i que costarien uns 200 milions d’euros.
Aquestes proves, que tampoc es poden dur a terme a Aragó, es podrien disputar en les instal·lacions existents en Albertville, Tignes o Courchevel (França); mentre que l’opció de Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina) és una idea “romàntica”.
Ha defensat que “les infraestructures s’han de fer” i ha posat com a exemple la línia R3 de Rodalies, que ha assegurat que s’ha de fer no pels Jocs Olímpics sinó per la ciutadania.
El comissionat de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, Pau Solanilla, ha demanat als governs de Catalunya i Aragó aparcar “debats estèrils” sobre si la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern “és teva o meva”, i centrar-se en un procés dialogat en el qual els Pirineus surtin beneficiats.
En declaracions a Efe, Solanilla ha recordat que els Jocs Olímpics Barcelona-Pirineus 2030 són “una gran oportunitat per al territori”, una candidatura en la qual Barcelona “ha de ser generosa, com en altres moments altres territoris i institucions van ser generoses amb Barcelona donant suport a la candidatura dels Jocs d’estiu de Barcelona 92”.
“Ara a Barcelona li toca posar la marca perquè els Pirineus puguin aprofitar aquesta gran oportunitat”, ha remarcat Solanilla, que ha recordat que el paper de la capital catalana “no és de lideratge de la candidatura, sinó d’acompanyament”, més enllà que la ciutat pugui acollir proves de gel ‘indoor‘ o les grans cerimònies d’obertura i tancament.
“A Barcelona no hem de fer grans inversions, tenim l’estadi per a la inauguració, la clausura, activitats de gel indoor… Però ara estem en el món de la col·laboració i Barcelona ha de projectar aquest esperit, ha de posar-se a disposició, però el protagonisme l’han de tenir els Pirineus”, ha argumentat.
En aquest sentit, Solanilla veu convenient “no oblidar que és una candidatura del COE“, el Comitè Olímpic Espanyol, per la qual cosa “els debats de si la candidatura és teva o meva són debats estèrils, de gesticulació per als propis”.
“Hi ha un avantatge, i és que ara la candidatura ja no és competitiva com es va fer amb Barcelona 92, en què te la jugues en una votació del COI; ara és un procés dialogat i negociat i, per tant, si fem les coses bé tenim les possibilitats de guanyar. Però la candidatura és del COE i la responsabilitat de tots és posar el millor de nosaltres perquè això arribi a ser un èxit”, va assenyalar.
Pau Solanilla considera que “Barcelona ha de ser generosa i si els Pirineus es beneficien de les grans inversions”, ell creu que “Barcelona també gana”.
Font: ripollesturisme.cat
Agència d'experiències turístiques i d'aventura, que ofereix una àmplia oferta d'activitats i d'allotjaments, per a gaudir i viure una experiència completa i de qualitat. Donem el servei d'assessorament i gestió personalitzat a la planificació de la seva estada.